Tweedaagse Texel 12 t/m 14 oktober 2016

Elk jaar organiseren enkele leden van de stichting MIKS een tweedaagse excursie naar een interessante bestemming. Dit jaar hadden Rinus en IJsbrand een leuk en gevarieerd programma samengesteld op het eiland Texel.

We hadden om 17.00 uur afgesproken in het Hotel Lands End. Na een versnapering te hebben genuttigd, zijn we om 18.00 uur met de boot naar Texel gevaren. Om de kosten te drukken zijn we met enkele auto’s naar het eiland gevaren.

Na een korte bootreis en dito autoreis konden we inchecken bij Hotel Den Lindenboom in Den Burg. Dit jaar had de organisatie voor iedereen een eigen kamer geregeld.

Om 20.00 uur werden we in het restaurant van dit hotel verwacht voor een gezamenlijk diner. Het eten en de bijbehorende wijn lieten we ons goed smaken.

Na het eten even hebben we rond gewandeld in het pittoreske dorpje Den Burg met zijn vele smalle straatjes. Enkele van ons namen nog een afzakkertje in een plaatselijk café terwijl de rest ging slapen.

Op donderdag 15 oktober hadden we een druk programma. ‘s Morgens werden we om 9.15 uur verwacht bij woningcorporatie Woontij voor een presentatie over energiezuinig bouwen en renoveren inclusief een businesscase. Bij de presentatie werden we door de directeur van Woontij bijgepraat over het proces en de totstandkoming van 12 nul op de meter woningen op het eiland. Gezien de hoge stichtingskosten per woning (ruim 230.000 euro) zullen er wel niet veel woningen meer worden bijgebouwd!

De businesscase hield in dat alle leden van MIKS in hooguit 5 minuten moesten vertellen hoe de duurzaamheid is geregeld in hun organisatie. Dit leverde toch wel een heel verschillend beeld op. Elke organisatie had weer een andere kijk op hoe duurzaamheid het beste kan worden ingevuld.

Na een lekker lunchbuffet in ons hotel werden we in de middag ontvangen in het gemeentehuis van Texel om daar met de verantwoordelijke beleidsmedewerker van de gemeente te praten over duurzaamheid. Een wethouder had enkele jaren geleden geroepen dat Texel in 2020 onafhankelijk van energie wil zijn. Ze kwamen er echter achter dat er niet in de grond geboord mag worden. Een groot deel van Texel is aangewezen als ‘aardkundig monument’ en daarom is boren voor een warmte-koude-opslag taboe. Omdat Texel ook erg afhankelijk is van het toerisme, is het plaatsen van grote windmolens op zee en op het land ook “not done” dus bleef er alleen nog maar zonne-energie over! Dit leverde wel een leuke discussie op over in hoeverre en wanneer het ideale instapmoment voor een woningcorporatie is om zonnepanelen te gaan plaatsen. Immers, vergeleken met de zonnepanelen van 4 jaar geleden hebben de panelen van nu een verbetering van het rendement van 50%!

Om 19.15 uur werden we bij een restaurant in Den Burg verwacht voor een gezamenlijk diner. Uit een keuzemenu konden we een paar heerlijke gerechten kiezen. Hierna mocht de avond vrij besteed worden.

Vrijdagmorgen moesten we redelijk vroeg opstaan, ontbijten en de koffers weer inpakken. Om 9.00 uur ging de eerste veerboot die we moesten nemen om weer op tijd bij Schipper Kozijnen te Opmeer te zijn. Na een lange autorit van een uur via allerlei B-wegen kwamen we net op tijd in Opmeer aan. Daar werden we verwelkomd door Anton Postt van Schipper Kozijnen.

Met een presentatie gaf hij ons uitleg over de fabricage van de kunststof en aluminium kozijnen. Maar vooraf kregen we een presentatie over Compovloor; een nieuw prefab product voor het isoleren van begane grond vloeren.

Ook werden wij tijdens de presentatie van Schipper Kozijnen bijgepraat over de mogelijkheid tot ontzorging voor het onderhoud van de kunststof kozijnen wanneer wij deze bij hen onder zouden brengen. Hierna hebben wij het fabricageproces van de aluminium en kunststof kozijnen mogen aanschouwen.

Om 12.30 uur zijn we, met de auto, naar een restaurant vertrokken waar we gebruik hebben gemaakt van een heerlijke lunch. Om 14.00 uur zijn we allemaal richting huis vertrokken want dit was voor sommige van ons nog twee uurtjes rijden.

Al met al kunnen we weer terugkijken op een zeer geslaagde tweedaagse met dank aan IJsbrand en Rinus!